Saturday, March 26, 2011

IKAN BILIS GORENG KICAP


Sapa yang ada rasa malas pada hari itu, sapa yang rasa dia tak gheti masak, sapa yang rasa dia bukan kaki dapur akan boleh je memasak lauk ni. Sesangat lah senang. Cuci je bilis, tos pastu goreng garing bilisnya. Sejatkan minyak dengan melapik tisu dapur. Keep aside.. Mayang bawang besar or bawang kecik, yang mana jadi pilihan. Kalau rajin sikit mayang sedikit halia. Panaskan sedikit minyak, saute je bahan mayangan tadi. Dah wangi masukan kicap manis/kicap cap kipas , udah tu masukan bilis goreng tadi. Masuk juga cabai burung. Cabai ni nak hiris halus atau biar biji camtu pun boleh je...

Anak yang ketika itu ada di 'atas' rumah pun turun....'mak masak apa bau semerbak ni...', Dah tu tak sabar nak makan tengahari. Tunggu dulu ayah belum balik lagi...

No comments:

Post a Comment