Sunday, March 13, 2011

MAK.....OH, KUIH TIKAM BELAKANG!

Tepung Pelita...walau pun saya tak pandai membuat seharusnya kuih ini berair gula di dasarnya....betul tak?

Anak saya, Mam kata 'kuih tikam belakang'...correction Mam, it is kuih lompat tikam - huby's forever favorite! G Tganu kuih lompat tikamnya takde pulut merah, so dia kata tak best, nak makan, nak yang Klate jugak!...ye lah ye lah..

Nak kata kosui pun boleh...lompang pun boleh...yang dijualnya 1 warna hijau je...lompang banyak warna dan rupanya berkilat kan...

.....ENTAH BILA NAK MEMBELAJOR BUATNYA...BUAT KUIH MELAYU NI KENA BANYAK BERSABOR...HALUS BUATANNYA, TAK LEH KASOR2 SEPERTI MANA HALUSNYA PEKERTI ORANG2 NYA...ITU PUN DAH BANYAK SHORT-CUT DARI SEGI PERSEDIAAN BAHAN2, TAKDE LAGI NAK KENA RENDAM BERAS PASTU KISAR BERAS GUNA ALAT PENGISAR CAM BATU GILING TU. ALAT2 NI PUN DEPA BUBUH DI LANDSKAP TAMAN RUMAH...

Bila lah nak mai chemistry nak belajor buat...

No comments:

Post a Comment