jenuhh duk memintal....ada yang ok ada yang tak ok...herot pekot....teringat pretzels di Queensbay Mall, mudah je depa pintal ikat
Jangan merungut duluuu...asyik posting pretzels je..apa ke he ni. sebenarnya ceritanya begini...yang ni buat minggu lepas dan minggu lepasnya laptop banyak duk buat beronar. sat pinjam notebook orang...dah nak kena pindah gambaq pulak..ni buat posting guna notebook pinjam jugak, alih lagi gambaq. tu la ceritanya...
back to cerita pretzels ni pulak, ni lah first time buat pretzels. hari2 duk menjeling kat resepi tak juga membuat sehingga lah datang seru minggu lepas tu. jadi kali ni nak bubuh lah resepinya tapi saya betul2 lupa sumbernya dari mana. jadi sesiapa yang rasa saya ambil dari blognya dan rasa familiar dengan kandungan resepi ni, then I must say very very sorry here and also my thank you for the recipe....'jadian' pretzels ni sesangat sedap, saya suka rasanya. begitu juga keluarga saya
Resepi
1 1/2 c.t yis
2 c.b gula perang
1 1/8 c.t garam
1 1/2 cwn air suam
3 cwn tpg gandum
1 cwn tpg roti
lagi 2 cwn air suam
2 c.b soda bicarbonate
2 c.b mentega, cairkan
coating: sesame seeds/cinnamon powder + gula/garlic salt/coarse salt/toasted almond/just any of our choice
method
satukan yis, gula perang, garam dalam 1 1/2 cwn air suam, kacau hingga larut....masukkan kedua jenis tepung (saya guna satu jenis tpg je)....uli adunan hingga menjadi kental dan tidak melekat di jari, jika melekatkan tambah2kan sehingga ulian tidak melekat lagi....letakkan doh dalam mangkuk yang digris dengan minyak dan tutup dengan kain lembab/cling film hingga doh naik 2 kali ganda.....setelah itu tumbuk2 doh bagi keluar angin
sementara itu campurkan soda bicar dalam 2 cwn air suam ke dalam bekas dan kacau larutkan. ketepikan....bahagi doh pada beberapa bahagian, roll kan panjang....bentukkan spt huruf U dan counter cross and connects to end to the bottom of U abt 2" apart.....celup pretzels ke dalam air larutan soda bicar dan aturkan dalam dulang yang berlapikkan parchment paper....biarkan ia naik semula dan bakar lah selama ><> 10-12 min/keperangan
back to cerita pretzels ni pulak, ni lah first time buat pretzels. hari2 duk menjeling kat resepi tak juga membuat sehingga lah datang seru minggu lepas tu. jadi kali ni nak bubuh lah resepinya tapi saya betul2 lupa sumbernya dari mana. jadi sesiapa yang rasa saya ambil dari blognya dan rasa familiar dengan kandungan resepi ni, then I must say very very sorry here and also my thank you for the recipe....'jadian' pretzels ni sesangat sedap, saya suka rasanya. begitu juga keluarga saya
Resepi
1 1/2 c.t yis
2 c.b gula perang
1 1/8 c.t garam
1 1/2 cwn air suam
3 cwn tpg gandum
1 cwn tpg roti
lagi 2 cwn air suam
2 c.b soda bicarbonate
2 c.b mentega, cairkan
coating: sesame seeds/cinnamon powder + gula/garlic salt/coarse salt/toasted almond/just any of our choice
method
satukan yis, gula perang, garam dalam 1 1/2 cwn air suam, kacau hingga larut....masukkan kedua jenis tepung (saya guna satu jenis tpg je)....uli adunan hingga menjadi kental dan tidak melekat di jari, jika melekatkan tambah2kan sehingga ulian tidak melekat lagi....letakkan doh dalam mangkuk yang digris dengan minyak dan tutup dengan kain lembab/cling film hingga doh naik 2 kali ganda.....setelah itu tumbuk2 doh bagi keluar angin
sementara itu campurkan soda bicar dalam 2 cwn air suam ke dalam bekas dan kacau larutkan. ketepikan....bahagi doh pada beberapa bahagian, roll kan panjang....bentukkan spt huruf U dan counter cross and connects to end to the bottom of U abt 2" apart.....celup pretzels ke dalam air larutan soda bicar dan aturkan dalam dulang yang berlapikkan parchment paper....biarkan ia naik semula dan bakar lah selama ><> 10-12 min/keperangan
Salam Ma'chiks,
ReplyDeleteHappy New Year, sorry lah lambat wish, sbb teramatlah bz beberapa hari yg lepas. Buat aper pun I tahu...hahahaz ;)
Hmmmzzz sedapnya pretzels teringat yg auntie anne's yum yum. Satu hari nak try buat lah, cicah dgn chocolate sauce, uhhhh sungguh nyaman hehehez
Oo tq tq for the NY wish, happy new year 2011 to you juga Anie...pretzels pun best gak cicah dgn choc sauce?? u'r giving me an idea. tu lah ye the best part of blog/blogging we got to share a lot of things..terima kasih
ReplyDelete