Sunday, January 02, 2011

BANANA & DRIED CRANBERRY TEA CAKE

saya mulakan tahun 1/1/11, awal pagi dengan membuat kek ni tapi baru buat posting kerana baru upload gambar

punca....baki 3 biji pisang berangan yang tergantung, dah tiada siapa lagi yang sudi menghabiskannya...tambah lagi pada malamnya bersantai sambil merayau ronda rumah2 teman blogger. tersinggah rumah Technicolor Kitchen terlihat le kek ni dan berkenan

makan bersama krim pisang....2 bj telur gred A dikacau dgn 100g gula,garam hingga hancur. masukan 3/4 cwn pisang lenyek dan 2 s.b tepung kastad/tpg jagung. kacau semua sebati dan kacau atas api secara double boil. bila dah likat,angkat dan masukan 3 s.b mentega,kacau.

saya tidak menggunakan dried cranberries seperti di dalam resepi sebab tak ada....sebaliknya saya guna dried orange peel dan kacang campuran cincang

dah suam suam terus potong kek, makan, dan rasanya cam kek pisang biasa je. tiada kelebihan dari segi rasa seperti mana kita makan kek2 lain, pada saya lah.....tup tup keesokan harinya bila makan lagi baru 'rasa sedap' nya. agaknya kek2 ni cam kek buah jugak biar dua tiga hari baru rasa sedap sebab kek dah 'mesra rasa'...kek buah lagi lama simpan lagi sedap kan..
Resepi: sumber Technicolor Kitchen
2 cups all purpose flr
1 1/4 tsp b.powder
1/2 tsp b.soda
1/2 tsp salt
1/2 tsp freshly ground nutmeg
1/2 tsp ground cinnamon
3/4 cup dried cranberries, chopped if big
113g unsalted butter,softened
2 tbsp/28g shortening
1 cup granulated sugar
2 large egg
2 tsp vanilla essence
1 1/3 cup mashed ripe banana blended with 1/4 cup sour cream/yoghurt
Method
sifted all dry ingredients....toss dried cranberries with 1 tsp with sifted mixture...cream butter n shortening. add in sugar n beat more...add in egg one at a time, blending well after each addition...blend in vanilla e....alternately add sifted mixture in 3 addition and mashed bananas, beginning and ending with sifted ingredients....stir in cranberries....do not overmix...spoon into baking pan,as suggested loaf pan.....bake for 55 mins/till done.





No comments:

Post a Comment