Monday, January 24, 2011

HOME MADE PAPAYA JAM

No preservative...no food colouring. and rasanya uummm, 'yummylicious' and 'puas hati' buat sendiri, buatnya pun mudah!

sebiji buah betik yang kecil menghasilkan sebanyak jem seperti dalam pic (botol dan bekas plastik)

kandungan jem: buah betik, gula pasir, jus limau kasturi dan tepung jagung

Saya puree buah betik, tuang secukup gula ikut manis yang diinginkan, jus 5 biji limau kasturi. Boleh juga guna jus lemon (kebetulan saya tiada stok lemon) Kacau sehingga sebati dan masak hingga gula hancur dan bahan agak likat dan kemudian saya masukkan 1 sudu besar (rumbu) tepung jagung dan kacau lagi sehingga jem kelihatan berkilat. Kelikatan bergantung pada kehendak masing2.

Pada kebiasaan sukatan gula mengikut ratio 1:1 ( 1 mangkuk puree buah: 1 mangkuk gula )

2 comments:

  1. assalam ma'chik..wah rajinnya buat jem ni..nampak sedap ni..sama mcm beli kat kedai dh ni..:)

    ReplyDelete
  2. ma'chiks>Nieza: ha ah Nieza, yang penting is self satisfaction.anak2 saya sejak ada jem tu hari2 beli roti sandwich nak sapukan jem papaya..tq.

    ReplyDelete