No preservative...no food colouring. and rasanya uummm, 'yummylicious' and 'puas hati' buat sendiri, buatnya pun mudah!
kandungan jem: buah betik, gula pasir, jus limau kasturi dan tepung jagung
Saya puree buah betik, tuang secukup gula ikut manis yang diinginkan, jus 5 biji limau kasturi. Boleh juga guna jus lemon (kebetulan saya tiada stok lemon) Kacau sehingga sebati dan masak hingga gula hancur dan bahan agak likat dan kemudian saya masukkan 1 sudu besar (rumbu) tepung jagung dan kacau lagi sehingga jem kelihatan berkilat. Kelikatan bergantung pada kehendak masing2.
Pada kebiasaan sukatan gula mengikut ratio 1:1 ( 1 mangkuk puree buah: 1 mangkuk gula )
Saya puree buah betik, tuang secukup gula ikut manis yang diinginkan, jus 5 biji limau kasturi. Boleh juga guna jus lemon (kebetulan saya tiada stok lemon) Kacau sehingga sebati dan masak hingga gula hancur dan bahan agak likat dan kemudian saya masukkan 1 sudu besar (rumbu) tepung jagung dan kacau lagi sehingga jem kelihatan berkilat. Kelikatan bergantung pada kehendak masing2.
Pada kebiasaan sukatan gula mengikut ratio 1:1 ( 1 mangkuk puree buah: 1 mangkuk gula )
assalam ma'chik..wah rajinnya buat jem ni..nampak sedap ni..sama mcm beli kat kedai dh ni..:)
ReplyDeletema'chiks>Nieza: ha ah Nieza, yang penting is self satisfaction.anak2 saya sejak ada jem tu hari2 beli roti sandwich nak sapukan jem papaya..tq.
ReplyDelete