last last nasi ayam jugak lah...nasi ayam 'dhaif'...tiada daun salad, tiada buah tomato, timun jepun pun ok jugak lah, pastu ada buah epal merah, masih dalam plastik takde sapa peduli...teringat kicap pun takde, daun sup bawang pun takde. calling calling huby mintak belikan 2 perkara ni otw nak balik lunch nanti...
Resepi: Bahan untuk ayam
1 ekor ayam
6" halia segar, buang kulit dan hiris nipis
2 btg serai
2 tsp soy sauce
1 tsp minyak bijan
1 biji timun, hiris serong
1/2 tsp serbuk lada sulah
2 tbsp garam
Dalam periuk besar rebus ayam dengan air secukupnya. masukan minyak bijan, halia, serai, lada sulah dan garam... rebus hingga ayam masak...bila dah masak keluarkan ayam, sejukkan...halia serai keluarkan....simpan air rebusan cukup untuk memasak nasi dan dibuat sup..( kalau ikut resepi, ayam dipotong sedia untuk hidang tapi saya akan gril dulu bagi garing)
Bahan untuk Nasi Ayam
3 cwn beras (saya guna basmathi), cuci dan sejat
1 tbsp bawang putih cincang
2 1/2 tbsp butter
2 tsp garam
6 cwn air rebusan ayam
3 helai daun pandan
Cara: panaskan butter dalam periuk nasi...tumis bawang putih....masukkan beras dan goreng kurang lebih 8 - 10 mins...masukakan air rebusan dan daun pandan dan garam...masak seperti nasi biasa.
Daun sup/bawang hiris dan bawang goreng ditabur dalam kuah sup....
Pernah saya makan nasi ayam hainan, selain dihidang sos lada dan kicap juga dihidang dengan sos halia ( halia yang diblend halus dicampur cuka)
Salam Ma'chiks,
ReplyDeleteI dah lama tak masak nasi ayam. Biler blog walking dan biler mata terpandang mcm2 makanan maka perut pun confirm menjadi lapar. Aiiisshhh terpaksa lah jugak minum juice ijau tu utk detoxify....hehehez. Ehhh nanti japs nak mkn roti paun dulu...:D :D
salam Anie, you tentu pakar masak,cuba lah resepi nasi ayam ni highly recommended,mungkin suit ur citarasa or u have other version of nasi ayam, boleh share..?
ReplyDelete