Saturday, January 22, 2011

NO -KNEAD TARRAGON ROLLS

Al kisah buat roti ni menggunakan resepi yang diadaptasi dari resepi yang bertajuk di atas tu, juga dari segi bahan2nya. Maka yang sebenarnya roti ni tak bernama...balik peghangai lama lagi!
Memang dunia memasak ni perlu pada kreativiti, selain kemahiran dan logik?....zap zup zap campur tu campur ni jadi lah ia....Oh not me yet, saya banyak redahh je, benar!

kata Jamie Oliver dalam bukunya, 'Jamie's 30 Minute Meals'..."Fancy making your own pasta? Here's how. Take a whole bunch of flour and a whole bunch of eggs and bung everything into a food processor and whiz until it looks like breadcrumbs. Then you bring the dough together, knead it, work it, bash it about, run it through a pasta machine and ta-da, just like that,pasta.Easy.Magic. (Well Lit.Life & Times,NST,Dec 1,2010)

Jamie boleh lah dia...kalu nak ikut cara dia kata tu, hai teketaq ketaq gak nak membuatnya.

Kalau tanya saya sedap tak roti ni tentu lah jawabannya sedap,kan...tak kan nak kata tak sedap, sendiri buat...bebenornya 'sedap'..hehe

'me no name'....tarragon rolls adaptation, okay tak? benda tarragon tu pun tak bubuh mana boleh!...rempah ratus yang saya masukan tu hari> oregano whole, dried parsely dan serbuk lada hitam....redah je

2 3/4 cups all-purpose flour, divided
1 package (1/4 ounce) active dry yeast
2 tbsp sugar
1 tbsp dried parsely flakes
1 tbsp minced fresh tarragon or 1 tsp dried taraggon (bahan ni saya tak ada, tak tahu pun apa ke bendanya; saya bubuh dried herbs yang saya ada je)
1/2 tsp celery seed
1/2 tsp salt
1 cup warm water
1 egg
2 tbsp vegetable oil
( saya tambah 1 tbsp grounded black pepper)

Method:
1. in a big bowl, combine 1 1/2 cups of flour,yeast,sugar,parsely,tarragon, celery seed and salt. add the water, egg and oil, beat on low speed for 30 sec, scrapping bowl occasionally. Beat on high for 1 min. stir in remaining flour. do not knead. cover and let rise in a warm place until doubled,abt 30 mins.

2. stir dough down, spoon into greased muffin cups. cover and let rise in a warm place until doubled, abt 20 - 30 mins.

3. bake at 375 deg.C for 15 - 18 mins or until golden brown

(sumber dari himpunan buku resepi saya)

dalam membuat roti ni saya sebenarnya tidak mengikut cara2 buatnya. saya adun bahan2nya dan uli seperti biasa membuat roti, saya tak lah ikut 'no-knead'nya dan saya bentukkan roti buku.

No comments:

Post a Comment