Tuesday, January 25, 2011

'KENDURI' LAKSA DAN LAKSAM

Laksa kuah merah

Daun selasih @ local basil, ulam yang 'ngam' dengan laksa laksam

Garam sering dihidang bersama laksa laksam, tapi hirisan cabai burung dihidang 'atas permintaan khas'...mr huby komplen kurang pedas

Cabai kering kisar digaul dengan belacan, 'kena ada' bila makan laksa laksam...jika tiada 'rasa' makan laksa laksam tak 'complete'

'mixing' to eat...laksa

'mixing' to eat....laksam

hirisan laksam

wajib ada...hirisan daun kesum, selasih dan pucuk jambu ketereh...

timun dan taugeh...kalau makan laksa laksam yang dibeli, 2 jenis ulam ni lah yang dibubuh, ada lah dua tiga urat...betul2 tak puas hati

Kuah merah atau kuah masak....totally alien to Kelantanese but not for Johorean and Trengganunite or Trengganuan??

kuah lemak atau kuah putih...kelatanese have this gravy for both laksa and laksam. also the Ganu people but the Ganu have another choice of kuah for laksa i.e kuah merah/masak, just like the Johorean but they have it with spaghetti not laksa, and kuah putih is totally alien to Johorean, am I right?...or correct me if my facts is wrong.

Laksa...beli aje, kuah buat sendiri

Laksam...gitu gak, beli aje...kuah buat sendiri

Sebenarnya memang 'malas' kalau nak buat kuah sendiri. Kalau nak makan tu memang banyak gerai yang menjual laksa laksam ni, boleh beli je dan terus makan. tak payah nak susah2 buat kuahnya yang very time consuming, beli ikan, cuci, pastu kena rebus/bakar pastu kena peghisi, buang tetulangnya, kena haluskan pulak isi ikan, tumbuk ke blend ke..pastu sedia rempah ratus bebawangnya, kiranya banyak lah prosesnya...ini bab kuah...bab ulamam pulak, taugeh nak kena buang ekornya, timun nak kena sagat, dedaun pucuk nak kena hiris halus2, kiranya memang tedious dan mengambil masa lah..

faktor tak puas hati kalau makan yang dibeli, kuahnya yang tak ikut selera tekak, ulamnya yang tak banyak, ada kalanya ada kuah dan laksa laksamnya je, adalah seurat dua taugeh. so sebab alasan tu le sesekali terpaksa jugak 'sendiri buat' kalau dah memuncak keinginan nak makan laksa laksam yang rasanya 'agak sempurna' menurut tanda aras selera 'diri'

dan pada hari tersebut sebenarnya merancang makan laksa laksam untuk sarapan..ting tong ting tong sendirian di dapur bila dah siap untuk makan, tengok jam..'mak datuk'... dah pukul 12.40pm...sarapan apa jam waktu ni.... dah duduk makan kira brunch lah..

Bahas tentang laksa, yang mana gemar tak gemar...semua laksa, be it laksa utara, laksa selatan, laksa pantai timur, bagi saya kesemua laksa kesemuanya saya gemar. all time favorite kiranya..dari segi rasa setiap laksa ada keunikan masing2..saya suka laksa kuala perlis, laksa teluk kecai, kuala kedah, laksa penang. laksa siam pun sedap!..tapi laksa sarawak belum dapat rasa yang genuine lagi...penah rasa sekali di kafe kek rahsia yang terkenal, kononnya laksa sarawak but the taste make me 'dislike' the laksa. tapi I know the taste is not the real laksa sarawak...ooh tidak lupa juga laksa perak/laksa kuala kangsar. laksa nyonya..? boleh tulis satu buku bab2 laksa nih...

3 comments:

  1. wah sedapnya laksa dan laksam ni...terliur dh saya nengoknya nk buat malas lak nk mkn jer rajinnya..hehe

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum...
    Salam perkenalan. Tadi nampak akak kat helsinki. Tu yang teringin nak kenal. Sekali masuk dapur akak nampak makanan faveret saya. W/pun saya ni bukan orang pantai timur tapi saya suka sangat makan laksam. Tiap2 minggu hari jumaat mesti beli kat pasar malam. Yang akak buat ni mesti 10 kali lebih sedapkan.

    ReplyDelete
  3. ma'chiks>nieza:kalu dekat2 mau je ajak makan di umah, ramai2 makan mesti meriah. kan..

    ma'chiks>Kak Sam: waalaikumusalam.salam berkenalan sonok saya dapat teman baru, tima kasih byk2..jauh tu jumpa kt helsinki..ok tu dapat juga makan wp beli kt pasar malam..

    ReplyDelete