Monday, March 21, 2011

SUATU TENGAHARI....

Ayam masak lemak cili padi...bila dah putuskan nak masak lauk berlemak ni 'buat lupa sekejap' masalah kolestrol....masalah lazim SR (suri rumah) apabila setiap hari masak memasak akan sampai satu ketika dan tahap..'eh, nak masak apa hari ni..'...'asyik2 masak lauk pusingan yang sama je..'

Teringat cerita seorang teman ni, dia gemar membeli buku masakan lauk pauk...tapi she ended up masak ayam goreng kicap, ikan goreng kicap, telor goreng kicap sampaikan arwah suaminya menegur, 'beli buku resepi bukan main lagi tapi masakan kicap je..' Jawab teman saya pulak, kalau masak lauk pelik2 ikut buku dah suami kurang makan, penat je memasak, membazir lagi masakan tak berabih..Anak pun cuma seorang. Pendapat saya 'suasana tak kondusif' untuk teman saya ni memasak, keluarga pun kecil...

Peria goreng lemak bertelor

Ikan kering goreng....jika tanya ikan apa, sudah pasti saya tak tau...memang saya bab2 nama ikan ni ada 'illiterate' sikit...yang saya kenal ikan2 kembong, selar, kerisi, tenggiri, tongkol, bawal, selayang...

Kalau di hypermart semua ikan ada tanda nama, mungkin saya boleh belajar mengenal nama2 ikan tetapi masalahnya saya sangat jarang berbelanja ikan di sini sebab utamanya ikan2 yang dijual TIDAK SEGAR dan ikan2nya kebanyakan sakit mata ( mata merah )

Menu lunch suatu tengahari: Ayam masak lemak cili padi, Peria goreng lemak bertelor dan ikan kering goreng.

2 comments:

  1. Salam,
    Saya pun selalu facing the same problems. Buku masakan berlonggok longgok tapi masih tak tau nak masak apa especially ada suami yg picky eater.

    ReplyDelete
  2. ya, masalah biasa semua SR...sebenarnya kita dibelenggu dgn 1)masakan tradisi keluarga, 2)masa yg kita willing to spent di dapur, 3)buku2 masakan/pengaruh resepi2 d media/internet..4)masakan /makanan yg dh jadi kelaziman selera kita.

    ReplyDelete