Thursday, March 03, 2011

NASI LEMAK KUKUS & SAMBAL TUMIS IKAN TONGKOL

Mr huby and the 2 boys....penggemar nasi lemak, apa lagi...lincinnnn

Dikukus sebanyak 3 kali, beras satu kali dan dua kali dengan santan.dalam santan masukkan garam dan gula secukupnya. Pada kukusan akhir saya masukan hirisan sebiji bawang merah dan halia...daun pandan jangan dilupakan, masa mengukus semerbak wanginya daun pandan menusuk hidung...

Dah lupa sama sekali bila kali terakhir saya mengukus atau tanak nasi lemak...rasa2nya dah lama sangat, bukan sebulan, 2 bulan yang lalu tetapi mungkin 2 - 3 tahun...lama tu..tambah lagi sejak berpindah, diperkenalkan oleh anak saudara huby Nasi Lemak TC, kira the best in town so far dan tempat ini telah menjadi kunjungan kami sekeluarga bersarapan hujung minggu...

Tup tup awal pagi kelmarin bila ketandusan idea nak masak apa untuk lunch nanti tetiba teringat nasi lemak kukus. Idea ni dikuatkan lagi dengan adanya seekor ikan tongkol 'berside-burn' panjang dalam fridge (aya hitam)...apa lagi terus je cuci beras (basmathi) dan rendam, so tengahari boleh la dikukus...santan beku pun ada, daun pandan pun bertanam di laman...

Bila nasi lemak berlaukkan sambal tumis ikan tongkol, sudah tentu Ganu punya version, kan. Orang Ganu mesti mengiyakan ni...

No comments:

Post a Comment