Saturday, March 12, 2011

BERRY CREAM MUFFINS

seperti biasa pe'el suka menokok ubah, saya tabur sedikit cheese parut di permukaan, elok jika ada sliced almond boleh ditabur, betulan tak ada....

Classmate si adik kata 'eh...pancake ke..' , gelak dia bercerita sebaik pulang dari sekolah hari tu...


Rasanya berjaman tak bermuffin, takde lah sedekad...setahun dua ada lah kot...buat roti pun tidak, beli pun tidak...'sekkut' pun tinggal yang patah2 dalam container kedap udara jenama tupperware , dok pikir2 apa nak buat dan yang cepat teringat buah blueberi beku lama duk hibernate dalam freezer, 'why not wat muffin je..' masa tu jam dah kul 9 pm...terus je keluarkan 'kitab' belek2 tengok yang sesuai dengan bahan2 yang ada, terus je terpikat dengan resepinya, apa lagi gode gode lah..

Sejam kemudian selesai lah membaking membakar, boleh lah huby and si adik bawak bekal esoknya...lega.


4 C all purpose flour
2 C sugar
1 tsp baking pdr
1 tsp b.soda
1 tsp salt
3 C fresh/frozen raspberries/blueberries
4 eggs, lightly beaten
2 C sour cream
1 C vegetable oil
1 tsp vanilla extract

Method:
1. Combine all dry ingredients together. add berries and toss gently.

2. In another bowl, combine the eggs, sour cream, oil and vanilla x, mix well. stir into (1) just until moistened.

3. Fill paper-lined muffin cups 2/3 full. Bake 400 deg for 20-25 mins/cooked.

Note: if using frozen berries do not thaw before adding to batter.
(from my recipe book The Taste of Home Baking Book)

2 comments:

  1. singgah pepagi nie... nak breakfast berry cream muffins ngan ma'chiks... aci x..

    ReplyDelete
  2. aci...aci kena pulak ngan kopi O, aisey bekfes omputih le kita, hehe,

    ReplyDelete