Wednesday, December 01, 2010

AND THESE ARE SOMETHING EXTRAS....

pulut sandwich? pisang sandwich? which is which..? 'whatever' tagline kegemaran anak2 sekarang ni...world of foods just amazing...magic and infinity wonders...man and food, creativity, skills, culture all blending up....cam silap mata, bubuh tu bubuh ni, campur tu campur ni, masak, goreng, bakar, kukus, panggang ...uuup dah pun jadi boleh makan...
suatu hari di gate tersangkut satu plastik bag mengandungi pisang..pisang nangka rupanya besar2 lak tu ada la dalam tiga sikat, alhamdulilah rezeki.pastu terima call dari biras, 'o dari dia rupanya, terima kasih daun keladi'...memang banyak la untuk kami bertiga di rumah..lagi 3 orang di tempat masing2 belajar.. jenuh jugaklah duk memikir 'cara' nak menghabiskan pisang2 tu...kalau tak buat sesuatu sudah tentu rosak dan membazir.rugi je lagi pun rezeki tak baik dibiar2kan begitu, kan kan kan


sira pisang....banana in sugar syrup..simpul daun pandan n masukkan..boleh gak kalau takde daun pandan bubuh je kulit kayu manis,buah pelaga dan cengkih...ambil bau wangi ggitu..simpan dalam fridge nak makan keluarkan, sedappp dimakan sejuk...salah satu manisan kegemaran dalam bulan puasa.

sesiapa yang berpenyakit kencing manis sangat sangat tidak digalakkan makan manisan ni...gitu gak mereka yang nak jaga badan kurangkan manis....for sweet tooth person...silakan.




setelah jenuh berfikir dan membelek2 buku resepi dan blogwalking food blog maka lahir lah puding seperti dalam pic tu ..ambek idea n improvise,tapi jangan tanya nama dia..tidak bernama nya. tapi punya lah lama nak menghabiskan puding ni asyik keluar masuk fridge je...tu lah sekali buat..tak buat dah susah nak 'laku'....yang paling sakit kita le nak kena menghabiskan.kita dah lah badan gempal..
ada juga merebus pisang ni tapi tak photoshoot....rebus dan makan cicah gula..lagi sedap kalau cicah kelapa parut muda tapi susah sikit lah mau dapat ini...malas nak kuar p pasar.
akhirnya habis jugak pisang pisang ni direkacipta masakannya....





No comments:

Post a Comment