Saturday, October 20, 2012

SPAGETI VEGE BERSOS KEJU JUS LIMAU GEDANGAN


 KEL VS ATM, yay first half KEL lead...goal mat yo goal!...laa baru mula 2nd half ATM pulok dapat gol samaan!...min 50.47 mat yo did it again...yayyyy...ok tinggal dulu pasal depa.

Back to posting....pasta juadah malam tadi. pasta vege dengan sos cheese perisa jus grapefruit...resepi spontan dan manfaat apa yang ada. Selain spageti yang sentiasa ada dalam stok, bahan basah yang ada....karot, pepper hijau, ubi kentang rebus wedges, yellow onion, grounded lada hitam and lada sulah. oh daun bawang dan sup jugak...udang and ayam ada tetapi membeku dan tiada plan nak berpasta.



 Sesekali dinner pasta bisa aje, tak boleh kerap...si Azaf tak minat cheese sauce..tapi kalau mee beehoon goreng every other day pun depa tak kisah, boleh je ganti nasi.

 Sebelum cheese 'mengulat' or 'mengkulat' maka tercipta lah sos keju ni..susu segar abis, cream double triple apa pun tak ada, so kita masukkan butter 1 sudu makan, perah jus lemon yang berbaki setongah...dalam duk fikir nak mencairkan sikit sos nih teringatkan si buah grapefruit yang kaya bahan air, apa lagi potong2 dan perahkan. tak lupa 2 sudu kecil gula halus..pukul dengan mixer bagi texturenya licin cantik.

Grapefruit dan perihalnya
 
Grapefruit is high in enzymes that burn fats, has high water content and less sodium. "A combination of these three makes grapefruit a perfect food for increasing your body's metabolism. Try eating grapefruit or drink the juice every day and you will notice how quickly you lose those extra kgs," Hong* said. (Life&Times/Health,27/3/12) *Nutritionist.
 
Habis proses compose... KEL dapat gol ke-3...yay lagiiiii...
 

No comments:

Post a Comment