saya letak kurang filling butter dalam bun so rasanya tidak seperti mexican bun yang dibeli di kedai bakeri...next time buat kena bubuh butter banyak2 kat dalam bun
si abang kata, 'besaq besaq..'. nahh ambik ko nak makan sangat..
hari hari si abang duk, 'bila mak nak buat mexican bun.. bila mak nak buat mexican bun..' saya buat bahan untuk bun tetap yang asas roti kecuali toppingnya.
resepi topping
100g butter
100g tepung
80g gula ising
2 biji telur
1 - 2 sudu teh serbuk nescafe granules dibancuh dengan 1 sudu teh air panas
pukul butter dan gula ising hingga ringan dan gebu. masukkan telur satu satu. kemudian masukan bancuhan nescafe, tepung dan putar sebati..masukkan bahan ke dalam piping bag dan simpan di dalam fridge sebentar....sesudah itu pipekan ke atas bun
hari hari si abang duk, 'bila mak nak buat mexican bun.. bila mak nak buat mexican bun..' saya buat bahan untuk bun tetap yang asas roti kecuali toppingnya.
resepi topping
100g butter
100g tepung
80g gula ising
2 biji telur
1 - 2 sudu teh serbuk nescafe granules dibancuh dengan 1 sudu teh air panas
pukul butter dan gula ising hingga ringan dan gebu. masukkan telur satu satu. kemudian masukan bancuhan nescafe, tepung dan putar sebati..masukkan bahan ke dalam piping bag dan simpan di dalam fridge sebentar....sesudah itu pipekan ke atas bun
nota kaki: roti hokaido yang saya post pada entry yang lalu, resepinya dari CMG/DTS...terima kasih.
Salam ma'chiks,
ReplyDeleteTenkiu sbb sudi singgah and follow my blog ;)
Wah I tak pernah mkn mexican bun ni, nampak mcm interesting gitewww...hehehez. InsyaAllah satu hari nak try buat.
Hmmmzzz tgk2 gambar dkt bwh tu, amboooiii meleleh air liur tgk roti telur banjir, tosei and prata tissue...semua my feveret. Lapar dah ni huhuhu
welcome..sorry le buat u terliur dengan makanan2 mamak. jarang kan orang tak suka...mexican bun tu toppingnya perfect but not the bun bcos I takde the right recipe for the bun...
ReplyDelete