Monday, September 19, 2011

EGGLESS MOIST CHOCOLATE CAKE


Raya gift untuk ipar duai

Untuk diri sendiri ( anak2 tanya, 'untuk rumah takde ke...asyik buat untuk orang je..)

Order khas dari biras

penuh dengan taburan manik dan parutan coklat oren....last minute punya kerja sebelum balik kampung


Bahan2 : 3 C tepung, 6 tbsp cocoa powder, 2 C gula kaster, 1 s.t bicar soda, 1 s.t esen Vanila, 1/2 s.t garam, 12 tbsp minyak sayur, 2 tbsp cuka , 2 C air sejuk fridge

Cara: Ayak semua bahan2 kering ke dalam bekas. Bentukkan 3 lubang (well). Masukkan setiap
lubang; minyak, cuka dan esen V. Kemudian perlahan2 tuang air sejuk ke dalam dan kacau rata. Dengan menggunakan mixer adun bahan hingga ia menjadi batter yang ringan. Tuang ke dalam acuan yg dilapik kertas gris. Bakar hingga kek masak.

Ganache: Kacau cocoa powder dan gula asing dengan secukup air suam. (timbangan, saya cuma agak2 banyak mana yang saya perlukan)

2 comments:

  1. knape kk nye choc cake x bes mcm mak buat.huhu.tp kk x buat topping/ganache

    ReplyDelete
  2. kena berguru lah tu...mak pun jarang buat ganache choc tu,tengok2 occasion je.

    ReplyDelete