Friday, September 09, 2011

AGAR-AGAR FALOODA


Merah menawan di atasnya. Last minute punya idea apa nak buat manisan untuk berbuka puasa. Masa ada lebih kurang sejam setengah lagi waktu untuk berbuka....cepat2 rebus agar2 warnakan sedikit untuk bahagian atas dengan perisa strawberry..tuang dalam acuan... Bancuh serbuk falooda dengan susu segar di atas api yang perlahan sehingga jelly dan segala bahan yang ada dalam serbuk kembang pastu tuang ke dalam agar-agar, kacau sebati dan tuang ke dalam acuan...biarkan sejuk sedikit dan masukan ke dalam fridge untuk disejukkan dan beku.

Jika hari-hari biasa sangatlah jarang saya nak menyediakan agar2 kecuali ada sesuatu majlis di mana notisnya datang last minute....tapi bulan posa kali ini agar-agar antara manisan yang kerap saya sediakan atas faktor mudah cepat dan susah 'untuk tidak menjadi' dan yang penting sangat diminati keluarga sebagai manisan dalam bulan posa.

No comments:

Post a Comment