Wednesday, September 28, 2011

DEEP FRIED BEANCURD ROLLS

...setelah digoreng, dipotong dan sedia untuk dimakan

ghupe kulit fucuk nipis yang telah direndam air. rendamnya sekejap sahaja,sekadar bilasan ia akan lembut so jangan rendam lama2,deh..

buh inti ditengah2...

yang telah siap dilipat, lapik bekas dengan kitchen towel untuk keringkan kulit sebelum digoreng

sedia untuk digoreng.....sebelum itu nak citer pasal membeli kulit beancurd yang udah berpekan-pekan tapi disimpan saja, takde membuatnya..ingat nak buat tak penah nak jadi. Ketika tu pikir dia punya filling seperti filling popia lah....penah makan sekali lama dulu di sebuah hotel. Tu pasal bila ternampak je kulit ni di hypermart tu terus je ambik cam lah konfiden nak membuatnya...tapi simpan aje berbulan-bulan lamanya. Setiap kali bukak gerobok nampak je kulit tu tak berjamah tiap kali tu lah rasa 'bersalah'... Suatu hari duk menghabiskan masa blogwalking tersinggah sebuah rumah iaitu Jane's Corner dan secara tak sengaja jugak ternampak resepi rolls beancurd ni, apa lagi teringat kulit yang dibeli dalam gobok tu dah lama sangat dah, so ni lah peluangnya. Rupanya inti dia tak lah seperti menyediakan inti popia tu, alahai mujur tak buat dulu...

So jom kita tengok gimana resepinya, kut sapa sapa nak acu cuba try;p

400 g minced chicken flesh
200 g prawn*
1/2 onion*
30 carrot*
6 water chestnut*
Chinese pastry*
* all chopped

Seasoning: 2 tsp light soy sauce, 1 tsp salt, 1 tsp mixed spice/5 spice powder, 1 tsp white pepper, 1 tsp sugar, 1 Tbsp oil, 1 Tbsp cornstarch.

2 big pieces beancurd skin, soften in water, wipe off the water, cut into 15cm x 18 cm ( saya potong dulu pastu baru bilas,lembutkan, lebih mudah)

Method: Mix all ingredients (except the skin) in a bowl, mix well until thick and sticky. Put aside for 1 hour or more.

Put enough marinated filling in the centre of the skin sheet and roll it up. The skin is well sealed even without using the flour gum.

Heat oil for deep frying. Fry till golden brown and crispy.

S E L A M A T M E N C U B A

3 comments:

  1. misz_ @ its chinese cuisine,1Mesia...


    shin,inesen @ one day arrange pot luck, k.

    ReplyDelete