Monday, October 17, 2011

CHEESE CAKE

terbukti tiada rekahan

Topping blueberry filling dan base cake lebih 'comel'

uummm yummy tapi tak leh makan banyak2 ye...

Topping Soured cream perisa lemon. Base cake 'tak comel', tak kemas

Guna acuan bukan spring form sebab saiz kek kecil, guna cuma 1 buku cream cheese. Hanya acuan spring form 9 '' yang ada. Lagi pun yang ini testing version.

Dah lama sangat terpendam nak buat kek keju ni...dalam jarak 1 minggu 2 kali buat. Yang pertama buat saiz yang kecik, kedua kali yang pic atas. Hasil yang buat kali ke-2 lebih baik dan sangat gembira dengan jadiannya.

Sebelum nak membuat tu jenuh buat blogwalk nak cari yang directionnya mudah dan bahannya tak complicated. Cari punya cari jumpa satu blog yang resepinya semua 'the best' buat segala kek...kek karot, kek buah, kek coklat....termasuk lah the best cheese cake, as claimed. So 'study' lah resepi2nya terus mengambil keputusan membuatnya..ya, tak susah seperti yang saya sangka. Jom tengok resepinya di bawah;

Dari blog Cake Baker

225 g digestive biscuits (oleh krn pengalaman kali pertama buat basenya tak kemas saya pun modified campurkan 1 C biskut + 1 C tepung + 1 tbsp koko serbuk digaul dgn butter cair)
50 g butter
700 g cream cheese (saya guna 2 buku jenis futura)
225 g caster sugar
3 eggs
1 tsp vanilla essence

Direction:
Pre-heat oven 150 deg C. Shelf in the middle of oven

Prepare the base crumbs

Whisk the cheese, eggs and sugar together until you have a smooth mixture

Add vanilla essence and pour the mixture onto the crumbs (oleh kerana saya buat modified version saya bakar dulu sebentar. Tekan kemas crumbs)

Bake for 30 mins (saya ambil masa 1 jam tapi 30 mins untuk kek saiz kecil) by which time should only be just a hint of wobble about the center. Turn the oven off, leaving the cheese cake inside to completely cold. If you leave the oven door ajar during this time you cake will have a creamier, less dry center. It also helps prevent cracks forming.

Then refrigerate for at least 2 hours before removing the cheesecake from the pan

Soured Cream Topping

200 ml soured cream
1 tbsp caster sugar
2 tsp lemon juice

Mix all together and spread over the cheese cake. Refrigerate for 8 hours before serving. If you can't wait that long, serve with fresh strawberries. (kalau tidak buat sapuan filling pilihan)

Yang best resepi ni tak perlu nak asingkan telur kuning dan putih....

2 comments:

  1. Ooh xsangka yg leaving oven door ajar pn affect tekstur kek.mnarik2.mmm sdapnyerr cheesecake~~

    ReplyDelete
  2. Itu lah tips yang diberi...ari tu bang nuwa penah komplen chis keknya merekah...tips ni tentu applicable.

    ReplyDelete