P gerai yang juai ayaq nyok...mintak beli sebijik , kalu dapat yang isinya 'beghingguh' lagi baik. Kat umah mintak tolong sapa2 bukak nyok ni tuang ayaq dalam bekaih, isi nyok kokok masuk dalam ayaq nyok tadi, pastu tuang tepung secukupnya, masuk garam sikit. Gula tak payah ambek manih ayaq dan isi nyok dah. Dapatkan consistency batter yang diinginkan...pastu lempengkan lah dalam kuali leper, seperti mana anda buat pancake yang lain2 tu..besaq kecik ikut pilihan sendiri.
Cicah dengan kuah masak lemak cili padi ayam yang berbaki....sedappp!
Kakak tersayang yang memberi idea lempeng ayaq nyok ni, 'buat lah..sedap', katanya. 'sampai malam, atau esoknya kalu ada belen tetap lembut' ulangnya lagi...tergoda dengan ceritanya over the phone one day maka saya pun fon jugak lah huby, on the way balik (keje) nanti tolong belikan nyok muda sebijik..'alright..', katanya. Maka itu lah kejadian lempeng ayaq nyok muda..Mantopp!
masa kekecik.. arwah nenek belah babah dok skali kat sini.. kalo time bekfes dia suka bikin lempeng kelapa.. nnt rasa lemak lemak kelapa.. tp kakak slalu sakat.. jgn makan slalu nnt banyak cacing cerawit dalam perut.. sengih~
ReplyDeleteDak aaiihhh, awat pulak cacing..makan ikang banyak pun orang kata cacing gak..
ReplyDeletex pasti.. shin ada 8 org adik beradik.. 7 lelaki.. yg sulung pompuan.. masa shin kecit2.. kakak dah anak dara.. so keje umah akan di bagi2.. kakak selalu paksa shin parut kelapa.. dulu mana ada mesin parut kelapa kat umah.. mahal.. x mcm skrg.. kalo nak pi kedai jalan kaki jauh.. upah mesin baru seposen.. so sambil nengok katun kat tv.. sambil parut guna pemarut yak pakai tangan.. kadang2 sampai teluka jari sbb khayal.. sambil nengok.. sambil makan kelapa.. tu kakak slalu ckp.. nnt banyak cacing cerawit.. nak nak nengok kelapa parut tu halus mcm cacing.. terus takot.. benda pasal cacing cerawit jadi mitos sampai skrg.. ngee~
ReplyDeletelucu le awak shin...hiburan lah gak.
ReplyDelete