Saturday, April 02, 2011

APAM lagikkk, tapi kali ni berwarna warni....

Acuan apam saya, tart mould...under utilised., sebelum ni guna acuan muffin, besor2 lah sikit apam membentuk jadi teringin bentuk apam kecil molek, keluarkan lah acuan yang sudah lama tersimpan saja...saya bukan rajin sangat nak buat segala tart/tarlet...

Semalam buat...bukan untuk sarapan, minum petang pun tidak...tapi kira makan untuk malam sebab kul 6.30 petang baru selesai mengukus. Makan dengan kuah, tidak seperti biasa apam dimakan dengan kelapa parut.

Kuah apam.. Resepi dah bertahun2 diberi kakak tapi tak penah ada courage nak buat. Sebab utamanya 'tak gheti nak buat apam tu lah..'..ni cerita sejarah lagi ni...during my younger days selalu lah makan apam berkuah ni, apamnya sama ada yang bakar atau yang kukus. Yang selalu buat apam dan kuah ni ialah my other elder sister. Dia ni lah chef menyediakan makanan untuk adik2nya yang bersusun...tapi saya tak pernah pulak nak belajar, tau makan je lah ketika tu...masih ingat kalau dia nak buat apam dia mengisar beras yang direndam dalam alat pengisar batu, cam batu giling tu...bagi mendapat tepung beras..ni banyak dekad daa..

Terkesan angin La Nina menyebabkan cuaca mendung dan hujan beberapa hari ni...jadi untuk menceriakan suasana dalam rumah dan luar yang gloomy adalah munasabah saya menceriakan dengan mewarna-warnikan apam dengan lima warna seperti dalam pic...disamping 'boost' my mood yang tak berapa nak ceria...orang perempuan selalu je mood ikut perubahan hormon kot..

Kira-kira sudah 3 kali saya mengampam dalam jarak masa yang terdekat dan dah 2 kali saya mencatatkan resepinya... Jadi untuk posting kali ni saya bubuh di sini resepi kuah apam je... Oleh kerana resepi yang saya dapat adalah 'verbally passed' to my sister dan dia tulis dan saya salin, maka saya terpaksa mudahkan bila saya nak membuat kuahnya kelmarin.

Resepi Kuah Apam

200 ml santan (saya guna santan kotak KARA)
2 ekor ikan sardin (selayang) panggang, ambil isi dan hancurkan
1 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
2 batang serai*
sedikit halia*
sedikit lengkuas*
sedikit kunyit hidup*
2 sudu makan kelapa parut
1 sudu makan rempah ketumbar
1 sudu makan rempah jintan manis
1/2 sudu kecil lada hitam biji
3 biji besar bawang merah (dimayang dan goreng)
1 sudu besar kerisik
sedikit gula kabung/manesan

Blend halus bahan2 bertanda * dan masukan ke dalam santan. (Saya dilute santan bersama <> 400ml air.). Masukan juga rempah ketumbar dan jintan manis, juga kelapa parut > blendkan jika nak haluskan....Renih di atas api sederhana. Masukan juga isi ikan yang telah dihaluskan tadi.

Masukan pula kerisik, gula kabung/manesan dan juga lada hitam biji dan garam.

Sementara itu goreng bawang merah sehingga kekuningan dan tuangkan bersama minyaknya sekali ke dalam kuah tadi..Renihkan kuah seterusnya sehingga masak.

Oleh kerana kuah yang saya masak kelmarin 'tercampak' lebih gula kabung makanya rasa kuah terlebih manis jadi saya masukan 2 keping asam gelugor untuk menyeimbang kembali rasa kuah tersebut.



4 comments:

  1. salam ziarah...hermmm tak pernah tenguk lagi org makan kueh apam berkuah..peliklah

    ReplyDelete
  2. kalau org tk biasa mmg pelik tp kalau tanya org pantai timur mmg ada apam berkuah ni,biasa dgn apam bakar.ada di jual utk sarapan pagi. skarng ni pun jarang org nak mjual apam berkuah ni ttp masih ada..,

    ReplyDelete
  3. Waaaaaaa... ma'chiks mcm mana saya boleh terlepas nie... apam berkuah mmg kuih kegemaran saya... wadusss nie mesti dah abisss...

    ReplyDelete
  4. salam Eda.., memang dah abis pun apam tu, tapi tak ape di ganu banyak tempat ada menjual apam berkuah ni, tinggal yg sedap n tak sedap je lah..lain kali sya buat apam berkuah sya calling calling Eda, k.

    ReplyDelete