Saya catat semula resepinya, dan seperti dibawah:
1/2 ekor ayam potong kecil2 (saya buat sekor, leh makan banyak sikit)
2" halia muda parut
5 ulas bawang putih - ketuk
2 s.b kicap pekat manis
1 s.b sos tiram
2 s.t sos ikan/maggi seasoning
1 s.b sos cili dan sos tomato
3 - 4 s.b madu
1/2 s.t lada hitam (saya bubuh lebih)
1/4 cawan air
garam,jika perlu (saya rasa tak perlu lagi dah)
Gaul semua bahan2 dalam mangkuk kecuali air. Perap kejap. Panaskan kuali non stick dengan sedikit minyak. Masukan ayam dan sedikit air. Tutup dan biarkan masak hingga kering dan terbit minyak dan sticky, seperti mana nama masakan ayam ni. Sesekali balik2 kan ayam supaya tidak hangit....Sebelum matikan api pastikan ayam masak serata, jika belum tambah lagi air dan masak lagi hingga kering dan melekat. Angkat dan buang lebihan minyak dan hidang..
Sesiapa yang nak mencuba, 'recommendable' sebabnya selain rasa sedap, proses menyediakan dan memasak ayam ni sangat mudah, tak de rumit mana pun.
No comments:
Post a Comment