Wednesday, November 07, 2012

PILAF BERIYANI KETAM

.....masih dalam kategori posting berhutang...nasi pilaf beriyani ketam...dan bila KK teringin makan ketam.

Mr huby memang kaki penyakit gout. So bab membeli sotong, ketam segala seafood pelbagai memang NO lah dalam senarai beli. Ada kecuali gak iaitu sentiasa membeli udang. Selalunya udang saya buat rencah menggoreng mee/behoon atau nasi goreng, juga penyediaan masak pasta, tersangat jarang memasak udang sebagai lauk. Bila penggunaan udang sebegini tak ada pulak mr huby kena attack gout, ok je.

Bila kebetulan semua anak-anak ada di rumah pelbagai sikit lauk pauk. Kesian pulak nak embargo hanya kerana ayahanda kesayangan berpantang lauk kerana penyakitnya, tapi mak nya lah kena berkorban sikit tenaga menyediakan lauk berasingan...'mum, thats what you are for, kan'.hehe.

This year ramadan alhamdulillah everyone was at home, lebih ceria dan meriah seperti planta...ayah kata mak 'was in very high spirit' menyediakan juadah2 berbuka. Sebenarnya ayah pun sama perasaanya, kan. Kalau tidak sesebelumnya kalau dapat call kabar anak2 yang berpuasa di perantauan...Mam miss sahur
, mam kena sahur awal sebab cafeteria tak sedia sahur...abang buka posa di masjid. abang beli roti je untuk sahur. kantin tak sedia sahur..KK lak dah sememang mangli bukak posa dan sahur seadanya di perantauan...

...dah terasa sakit perut lah pulak...washing machine dah selesai tugasnya, tik..tik..tik...keluar je dari bilik kecil hape (hp) berdering di tingkat bawah...siapakah gerangannya, missed called, takpe will return the call.

2 comments:


  1. شركة التميز المثالي للخدمات المنزلية وتنظيف المنازل والشقق والفلل بالدمام والخبر والقطيف والجبيل
    قسم خاص لتسليك المجاري بالضغط ومكافحة الحشرات وتنظيف للمجالس والسجاد والموكيت وتنظيف الخزانات
    نقدم افضل الخدمات المنزلية بالمنطق الشرقية 0551844053

    شركة تسليك مجاري بالدمام
    شركة تنظيف منازل بالدمام
    شركة مكافحة حشرات بالدمام
    شركة تنظيف منازل بالجبيل
    شركة مكافحة حشرات بالجبيل
    شركة تنظيف سجاد بالجبيل
    شركة تسليك مجاري بالخبر
    شركة تنظيف منازل بالخبر
    شركة تركيب وصيانة الكهرباء بالدمام والخبر
    شركة المثالية للتنظيف بالجبيل

    ReplyDelete