Monday, July 25, 2011

LEMPENG DURIAN


Musim durian.....durian kalau tidak dimakan begitu saja, dimakan dengan pulut dan santan, dibuat serawa dicicah roti jala, roti atau bun dan seumpamanya. Ada belen beberapa ulas lagi durian dah beberapa hari sesapa pun tak kisah..yang tak best nya setiap kali buka fridge setiap kali tu bau durian semerbak serumah.

Tadi buang biji ulas2 durian, ambek tepung gaul2kan untuk dijadikan lempeng. Masuk sikit garam dan gula, tuang 1 sudu besar minyak lalu digaul rata, lempengkan dalam kuali non stick leper...tu dia WALAU PUN RUPANYA TAK CANTIK TAPI RASANYA SANGATTT SEDAP, dimakan begitu saja takde cicah dengan apa-apa pun. Dapat 5 keping kejap je abis dimakan bertiga...KK, si abang, Mam and Rush boleh tengok gambar je lah kan, nak ambek bau pun tak dapet.

4 comments:

  1. Assalam ma'chiks..teringin pulak nak mencuba..belum pernah buat ni..selalunya kalau berbaki..jadi tempoyak aje la.

    ReplyDelete
  2. salam, ha ah Erna, jangan tak cuba, biar rugi cuba dr rugi tk cuba.

    ReplyDelete
  3. tu lah,tgk gmba n resepi je.nk beli durian kt cni mahal x berbaloi..3 ulas 6 pound ye klau x silap..

    ReplyDelete
  4. kat china town manchester 3 ulas £7. tu pun tak sure lagi sedap ke x..aduhai..durian oh durian..

    ReplyDelete