Friday, February 11, 2011

SAMA..,TAK SERUPA...SERUMPUN, TAK SAMA - sambung

Nasi dihidang dalam bakul berlapikan daun pisang

sama cam kita, sambal 'must have'...hidang dalam alat tumbuk sambal

ulam-ulaman...sama cam orang kita juga but they eat lot more than us...portion nasi less but portion sayuran dan ulaman banyak...Indon tiada masalah 'obese' dikalangan rakyat mereka (tiada dikaitkan dengan faktor sosio-ekonomi) tapi lebih pada cara pemakanan mereka...

depa banyak ikan darat yang dipanggil guramee, talapia ???...dah bape kali p Indon, tak penah jumpa lagi ikan laut

satu yang bagus di sana ialah mereka masak guna ayam kampung, kurus-kurus ayamnya, tak seperti tempat kita banyak ayam daging yang banyak lemak (melainkan kalau kita secara khusus memang memilih ayam kampung atau ayam pencen)

guramie goreng 'ternganga'.., kecuali kepala semuanya rapuh dimakan

mahu lauk berkuah ini lah lazimnya hidangan - sup ikan, pelbagai daun digunakan membangkitkan aroma dan rasa kuah

daun selasih/ basil antara daun yang dimasukkan dalam sup ikan...

2 comments:

  1. Salam ya, amboi tayang lauk yg sedap2 ini buat kita lapar tau...

    ReplyDelete
  2. ma'chiks > treat n trick: wasalam, sila sila alam maya.

    ReplyDelete